Tuesday, July 26, 2011

Cara mudah untuk mengecilkan saiz gambar

Dalam sebarang urusan atas talian (online) yang memerlukan gambar, hampir kesemua memerlukan kita supaya mengecilkan saiz gambar, samada gambar tersebut untuk hantar emel, profile emel, facebook, laman web dan sebagainya. saiz yang lebih kecil akan memudahkan pelawat laman web atau penerima yang ingin memuat turun gambar dari internet. bayangkan jika pelawat laman web terpaksa menunggu lebih dari satu minit untuk melihat satu gambar, sudah pasti mereka akan meninggalkan laman web anda.

Mengikut kajian, kebanyakan pelawat akan meninggalkan laman web jika proses uploading nya lebih dari 10 saat, jadi dengan adanya kemudahan image resizer ini, anda boleh mengecilkan saiz gambar tanpa perlu anda menyunting dengan Photoshop atau lain-lain perisian yang lebih sukar dan memakan masa yang lama. dengan hanya beberapa klik sahaja saiz gambar anda akan berubah mengikut keperluan yang anda inginkan, berikut saya senaraikan dua tool image resizer yang boleh dimuat turun dan diguna pakai secara percuma :

1- VSO Image resizer : Perisian ini membolehkan anda menukar saiz gambar dengan hanya 3 langkah mudah.

2- Image Resizer Power Toy : tool ini diusahakan oleh kumpulan Microsoft, untuk menukar saiz gambar, anda hanya perlu klik kanan pada atas gambar dan pilih “Resize Pictures”

Download disini(klik here)
Comments
0 Comments

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...